Kat en Kruiden

Een gezonde kat

  • is opgewekt, actief en speelt graag
  • heeft een glanzende vacht zonder schilfers of klitten
  • verzorgt zichzelf door te wassen
  • heeft schone oren
  • heeft schone heldere ogen
  • heeft een regelmatige, normale stoelgang, die normaal ruikt
  • heeft een temperatuur tussen 38,0 en 38,5 graden Celsius
  • heeft een hartslag tussen 120 en 200 slagen per minuut

Gezond of ziek?

De kat is een ontzettend populair huisdier. Hij is een echte carnivoor en werd vroeger gehouden om ratten en muizen te vangen.

De kat is een overlever, wanneer hij niet fit is, ziek of geblesseerd is, dan zul je in veel gevallen niets opmerken bij je kat. Daarom is het belangrijk om de gezondheid regelmatig te controleren.

Het is verstandig om uw kat jaarlijks te laten nakijken door een dierenarts en te laten vaccineren tegen niesziekte en kattenziekte.

Een gezonde kat is opgewekt, actief en speelt graag met zijn huisgenootjes en zijn baasje. Vooral bij binnenkatten moet er gezorgd worden voor voldoende beweging, door middel van speeltjes. Heb je meerdere katten in huis die allemaal nog actief zijn, dan spelen ze vaak samen of racen door het huis achter elkaar aan.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de kat moeite te laten doen voor hun eten en kunnen er brokjes in een speeltje gedaan worden, zodat zij moeite moeten doen voor hun eten.

Gezond: Een gezonde kat heeft schone oren en ogenHij heeft een vast eet- en drinkpatroon. Katten eten zo’n 12 keer per dag een klein beetje en als de kat verzadigd is, zal hij meestal stoppen. Zorg daarom dat er naast 2 keer per dag natvoer altijd een bakje verse brokjes en schoon water staat.
Als uw kat minder gaat eten dan u gewend bent of veel meer gaat eten, vooral in combinatie met gewichtsverlies, kan dat een symptoon zijn dat uw kat ziek is. Ook een plotselinge toename van het gewicht kan aangeven dat er iets aan de hand is. Neem hiervoor contact op met uw dierenarts.
Stoppen met eten kan duiden op koorts of een probleem met hun bekje.
Maar juist opvallend meer eten gaat vaak om een ernstiger ziekte. Schakel in dit geval zo spoedig mogelijk de dierenarts in.

Een vieze ademlucht, anders dan normaal, kan duiden op een tandvleesontsteking, een vies gebit, een verwonding of zelfs een tumor. Hierbij kan de eetlust volkomen normaal zijn.

Een gezonde kat verzorgt zichzelf

Een kat, die gezond is, heeft een mooie glanzende vacht zonder schilfers of klitten. Een kat die ziek is wast zich niet of nauwelijks. Wanneer de kat zich juist overdreven wast en haren uittrekt, kan er sprake zijn van jeuk door bijvoorbeeld vlooien of een overgevoelige reactie. Wast de kat alleen zijn voorpoten en kop, maar niet zijn rug, dan kan dit komen omdat hij te dik is of omdat dit te pijnlijk is vanwege bijvoorbeeld rugklachten.

Gezond of ziek: Een gezonde kat is speels en opgewektHij heeft schone oren, oorsmeer mag zichtbaar zijn. Maar wanneer er sprake is van een donkerbruine afscheiding, dan kan dit duiden op oormijt.

Hij heeft schone heldere ogen. Wanneer er teveel glinstering, roodheid, afscheiding, of het derde ooglid zichtbaar is, dan kan er sprake van een ontsteking zijn.

Hij heeft een regelmatige stoelgang met stevige uitwerpselen, die niet al te veel stinken.
Zorg voor een schone kattenbak, die dagelijks verschoond wordt. Het is belangrijk het gedrag van katten wat betreft de stoelgang goed in de gaten te houden, om problemen met de blaas te voorkomen. Wanneer de kat naast de kattenbak gaat plassen, vaker naar de kattenbak gaat, de kleur, de geur en de hoeveelheid van de urine afwijkend is, duidt dit op een teken dat er iets aan de hand is.
Verschijnselen van een verstopte blaas zijn veel pijn, klagelijk miauwen, minder of niet meer eten en braken.
Oudere katten hebben soms moeite om hun ontlasting kwijt te raken.

Afwijkend gedrag, zoals minder contact zoeken, zich terugtrekken, veel slapen, meer drinken, onzindelijkheid en plassen in huis, stoppen met spelen, ineens op andere plekken gaan slapen of kieskeurig worden met eten, kan duiden op een medisch probleem. Vooral bij katten ouder dan 10 jaar moet hier rekening mee gehouden worden.

Gezond of ziek: Een gezonde kat verzorgt zichzelf door zich te wassen

De temperatuur van de kat ligt standaard wat hoger dan die van mensen, namelijk tussen 38 en 38.5 graden Celcius.
De hartslag hoort tussen 120 en 200 slagen per minuut te liggen en is regelmatig. U kunt de hartslag van uw katten opnemen op de volgende wijzen:
In de lies: Aan de binnenkant van het achterbeen bevindt zich een grote beenslagader. U kunt daar met de toppen van de vingers de slagader voelen kloppen.
Aan het hart zelf: Wanneer uw kat staat, kunt u ter hoogte van de elleboog op de borstkas het hart voelen kloppen.

Het is normaal dat uw kat af en toe wat overgeeft, vooral wanneer hij gras gegeten heeft.

Gezond of ziek: Een gezonde kat heeft een glanzende, schone vacht

Bij acute klachten is het noodzakelijk dat u een dierenarts inschakelt!

Voor diverse aandoeningen leveren wij Chinese Kruidenformules